Vinstdrivande företag erbjuder inte ”gratis” tjänster för att vara snälla utan för att de tjänar pengar på det. Ofta får man i själva verket betala ett väldigt högt pris för att använda deras så kallade gratistjänster. Några aspekter av det höga priset nämnde jag i det förra inlägget, men utöver de grejerna som kan upplevas som extremt störande för en själv så har storföretagens sociala medier ofta en negativ påverkan på samhällsnivå, bland annat på grund av mängden desinformation som sprids. Det kan låta abstrakt, men i värsta fall kan plattformarnas algoritmer och profithunger underblåsa folkmord.

Låt dig inte luras!

Istället för att använda falska gratistjänster med en massa negativa effekter så skulle jag vilja uppmuntra till att börja betala för de digitala tjänster man använder. Många har vant sig vid att saker på internet ska vara ”gratis”, men det är väl egentligen inte konstigare att betala för, till exempel, en e-posttjänst än att betala för Netflix? Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och betalar för saker hela tiden. Internet är tyvärr inte undantaget den kapitalistiska logiken, men de verkliga kostnaderna bakom ”gratis” tjänster är ofta dolda för användarna och det är extremt problematiskt.

Om man tänker efter så är det ju faktiskt helt stört att Google skannar din inkorg och samlar in data om dig om du använder deras e-posttjänst. Det är inte rimligt att få sin privata kommunikation övervakad av ett företag för profit. Men vi har blivit så avtrubbade att vi accepterar det.

Stötta alternativen

För att vi ska kunna bryta oss loss från de mäktiga övervakningsföretag som har större delen av internet i sina klor så krävs det att det finns alternativ, och att ta fram de alternativen kostar pengar. Därför tycker jag att man ska stötta alternativen genom att betala för dem, om man kan. Nivån bestämmer man själv, det kan vara alltifrån noll till flera tusen kronor i månaden. Men det viktigaste är trots allt att man byter till vettigare alternativ, oavsett om man betalar för dem eller inte.

Vad jag betalar för

Dessa digitala tjänster betalar jag för i dagsläget. Min ambition är att det ska bli fler framöver. Jag tänker att det är bättre att betala litegrann än inte alls.

Kollektiva lösningar

Jag skrev även om detta på Mastodon för ett tag sen. Jag fick ett väldigt intressant svar av @counterinduration@kolektiva.social:

Bättre är ju om det görs kollektivt. Gå med i en förening som driver dina tjänster åt dig och bidrar till ett mer demokratiskt internet. Det blir ju dessutom mindre arbete om det är flera som samarbetar med underhållet.

Detta är en väldigt viktig poäng, men oavsett om du väljer att lägga pengarna på att stödja ett integritetsrespekterande företag, ett open source-projekt eller en förening så tror jag att det gör skillnad. Inte minst är det en vinst för dig själv att avlägsna dig från plattformar och tjänster som Facebook, Instagram, X och Google.

Sen får man ju inte glömma att många inte har tid, ork, intresse eller kunskap att vara med och driva olika tjänster själva. Många vill bara ha någonting som fungerar, och då kanske det passar bättre att betala ett företag där avlönade människor arbetar med att utveckla tjänsten, istället för att förlita sig på ideella krafter.

Föreningar som driftar tjänster

Men visst är det hisnande att föreställa sig ett annat internet, en annan informationsinfrastruktur, där makten på riktigt ligger hos folket… Jag är själv med i Kamratdataföreningen Konstellationen som jag tycker driver många viktiga frågor, och som dessutom driftar flera tjänster själva. Ett annat exempel som kom upp i tråden på Mastodon var föreningen Fripost. Ytterligare en förening som driver viktiga frågor i skärningspunkten mellan teknik, integritet och demokrati är Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter.

Engagera dig

Jag hoppas att jag med detta inlägg har lyckats inspirera dig till att också börja lägga pengar på, eller på andra sätt engagera dig för, ett friare internet!