E-post är en gammal, stabil och utbredd kommunikationsmetod. Över 90 procent av befolkningen använder e-post, enligt Statistiska Centralbyrån och Internetstiftelsen. E-post är helt enkelt en grundläggande del av vår digitala kommunikation. Därför spelar det stor roll i vilka händer vi lägger denna viktiga infrastruktur.

Följde bara strömmen

Jag använde under många år Gmail (Googles e-posttjänst), enligt det klassiska formatet förnamn.efternamn@gmail.com. Varför jag ens skaffade denna e-postadress från början minns jag inte. Jag antar att jag bara hakade på det som alla andra gjorde. Att skaffa Gmail var inget aktivt och medvetet val. Innan Gmail så hade jag två olika Hotmailadresser (Microsofts e-posttjänst, som sedan dess har ersatts av Outlook.com) och det var samma sak där. Det var vanligt bland folk jag kände och det låg ingen större tankeverksamhet bakom när jag skaffade de kontona.

Så när jag nu bestämde mig för att byta e-postleverantör igen vid 35 års ålder så var det egentligen första gången som jag faktiskt gjorde ett ordentligt val, det vill säga gjorde lite research, jämförde olika tjänster och bestämde vad jag tyckte passade mig och mina behov bäst.

Vad är det för fel på Gmail?

Precis som med mycket annat på nätet så övervakar och exploaterar de största e-postleverantörerna, Google och Microsoft m.fl, sina användare (och andra) genom att samla in data om dem för kommersiella syften.

Fram till 2017 så skannade Google helt enkelt Gmailanvändarnas korrespondens och analyserade innehållet för att kunna skräddarsy annonser. Detta har de slutat med (påstår de), men de samlar fortfarande in data om dig genom att övervaka din aktivitet på internet när du är inloggad på ditt Googlekonto. Faktiskt även om du inte är inloggad, eller kanske inte ens har ett Googlekonto.

Eftersom Google har satt klorna i en stor del av internet så skickar många av de största sajterna data till Google när du besöker dem. Google behöver med andra ord inte läsa din e-post längre, de vet massor om dig ändå. Annonserna du ser i din Gmail-inkorg bygger på information som Google har samlat in på många olika ställen via sin massiva övervakningsapparat.

Microsoft är inte mycket bättre. Precis som Google använder de en rad olika metoder och datakällor för att övervaka folk på nätet. Hotmail/Outlook är bara en av dem.

Tack och lov så finns det alternativ.

Bättre e-posttjänster

Nedan kommer jag att presentera några olika alternativ till Google och Microsofts e-posttjänster.

Protonmail

Proton Mail är nog den mest kända ”alternativa” e-posttjänsten. Bakom tjänsten ligger företaget Proton AG som är baserat i Schweiz och till största delen ägs av en ideell stiftelse. De har ett stort fokus på integritet och säkerhet. Eftersom de erbjuder ett gratiskonto är det väldigt enkelt att byta från falska ”gratistjänster”, om man är van vid att inte behöva betala pengar för e-post. Proton Mail har funnits i 10 år och har ett gott rykte. Om man väljer någon av de dyrare betalplanerna ingår även Protons andra tjänster: kalender, VPN, molnlagring, lösenordshanterare och Bitcoin-plånbok.

Jag övervägde starkt att skaffa Proton, det känns lite som en go-to om man vill lämna de stora e-posttjänsterna. Men istället för att bara köra på det första jag kunde komma på så bestämde jag mig för att kolla runt lite först.

Mailbox.org

Mailbox.org var den e-posttjänst som jag till slut valde. Den tillhandahålls av ett tyskt företag och nämns ofta på olika listor över de bästa e-posttjänsterna för den som efterfrågar integritet och säkerhet. Jag har också sett deras namn segla upp i sociala medier (bland annat på Mastodon och Lemmy) i olika diskussioner över vilken e-posttjänst man ska välja om man vill undkomma storföretagens övervakning. De har ingen gratisnivå som Proton, men jag tyckte att Protons gratisnivå var lite snålt tilltagen, och när jag tittade på nästa steg i pristrappan så tyckte jag att mailbox.org verkade ge mer för pengarna.

Faktum är att mailbox.org är väldigt prisvärt. I standardplanen som jag använder (kostar 3 euro i månaden) ingår molnlagring, ett komplett online office-paket, verktyg för videomöten m.m. Hittills så har jag dock bara använt en mindre del av allt som finns tillgängligt.

Mailbox.org fungerar bra för mig, men jag kan tycka att själva utseendet är lite mossigt och ibland otydligt. Det vore nice om de kunde fräscha upp användargränssnittet lite. En annan nackdel är att det inte finns någon dedikerad app, utan man måste använda sig av tredjepartsappar på mobil. Jag använder default-appen Mail på min iPhone. För att använda all funktionalitet utöver e-post behövs en webbläsare.

Riseup

E-posttjänsten Riseup är ganska känd i ”aktivistkretsar”. Den drivs av ett amerikanskt autonomt techkollektiv. Vem som helst kan inte få ett Riseupkonto utan man behöver bli inbjuden av någon som redan har ett konto. Jag har ingen egen erfarenhet av denna tjänst, men min sambo har. Han kanske kan bjuda in dig om du ber snällt :)

Riseup erbjuder inte lika många kringtjänster som vissa andra leverantörer på den här listan, men de har VPN för privatanvändare och lite andra samarbetsverktyg för aktivistgrupper.

Fripost

Fripost – en svensk ideell förening! Jag glömde helt bort att den fanns när jag letade alternativ till Gmail. Jag gjorde många sökningar på engelska vilket kan förklara varför Fripost inte dök upp i min research. Om jag inte redan hade hunnit byta till mailbox.org hade jag nog övervägt Fripost annars. Fripost är som sagt en demokratiskt styrd förening, till skillnad från mailbox.org som är ett vinstdrivande företag.

Levererbarheten på deras email är enligt hörsägen god. Förutom e-post får medlemmar i föreningen även tillgång till Nextcloud och Libreoffice Online för att lagra och dela filer, synka kalendrar och redigera dokument tillsammans med andra.

Tuta

Tuta är en annan tysk tjänst. Den drivs av ett kommersiellt företag men källkoden är öppen och finns tillgänglig på GitHub. Tuta har en gratisversion och en egen app.

Posteo

Posteo – ännu en tysk tjänst. Förutom fokus på säkerhet och integritet så marknadsför de även sig själva som ett hållbart alternativ. Hållbarhetstänket innefattar flera olika områden, såsom energi, transporter, arbetsvillkor och ekonomi. Några exempel: Servrar och kontor drivs av grön energi (vatten- och vindkraft), inga företagsresor sker med flyg och anställda får gratis kollektivtrafikbiljetter och cykelreparationer, alla arbetare är fast anställda och företaget har valt att ha sina bankkonton hos etiska och ”gröna” banker som använder sina tillgångar till att finansiera olika miljövänliga och sociala projekt.

Posteo använder bara öppen källkod.

Startmail

Startmail är en e-posttjänst från det nederländska företaget Startpage, som ligger bakom sökmotorn startpage.com.

Collective Tools

Collective Tools är ett svenskt konsumentkooperativ (ekonomisk förening) som erbjuder e-post, lagring och office-paket. Tjänsterna bygger på olika open source-program. Används av ordföranden i Kamratdataföreningen Konstellationen så det får ju ses som ett gott betyg!

Lätt att byta

Det finns alltså väldigt många bra alternativ till Gmail och Hotmail/Outlook, vilket gör e-post till en av de lättare sakerna att byta ut när man väl har slagit in på vägen att försöka minska övervakningskapitalistiska företags närvaro i sitt liv – och i förlängningen deras makt och inflytande i samhället.

Det finns många fler att välja mellan än de jag har tagit upp här. Gör lite egen research och välj vad som passar dig bäst! Här är några andra artiklar (på engelska) som jämför olika e-posttjänster ur ett integritetsperspektiv.

Hur går man tillväga?

Man kan säkert ta sig an ett byte av e-postleverantör på många olika sätt. Såhär har jag gjort: Sedan en tid tillbaka så använder jag en lösenordshanterare. Detta gör att jag enkelt får en överblick över mina olika inlogg, prenumerationer, tjänster osv. Jag gick igenom allt och bytte ut samtliga från min gamla till min nya e-postadress. Jag har även under en period använt mina e-postadresser parallellt och när jag ser något komma till min gamla e-post som borde vara på min nya så ser jag till att byta.

Jag har fortfarande kvar min gamla Gmail, men väldigt lite kommer in där nu. Jag är nästan redo att sluta kolla av den helt och hållet och bara sätta upp ett autosvar där jag meddelar min nya adress.

Tipsa mig! (och andra)

Vad använder du för e-posttjänst och varför? Jag surrar gärna om det på Mastodon!