Varför byta från Spotify?
Övervakning
Spotify är kanske inte vad man brukar tänka på som ett övervakningskapitalistiskt företag i första hand, men de har tagit fler och fler steg åt det hållet. För några år sedan tog de till exempel patent på en oerhört obehaglig övervakningteknologi. Och nyligen stod det klart att de måste betala 58 miljoner kronor i böter för att ha brutit mot EU:s dataskyddsförordning GDPR.
Politik
Spotify donerade pengar till Donald Trumps installation som president i USA, och de betalade stora summor för exklusiva rättigheter att distribuera podcasten The Joe Rogan Experience, en podcast som har spridit desinformation kring bland annat Covid-19 och vaccin. Det här är ju inte direkt någonting jag vill att pengarna jag lägger på Spotify Premium ska gå till.
Relationen till musik och musikens värde
Jag tror att Spotify, och det sättet att streama musik, har förändrat hur människor värderar musik och hur vi förhåller oss till musik i allmänhet. Det är inte omöjligt att connecta med musik, men det är svårare. Jag ser det i mig själv också. Ibland när jag lyssnar så kommer det upp låtar som jag någon gång måste ha lagt till i någon playlist… och jag har ingen aning om vad låten heter eller vem som har gjort den. Jag hörde en låt jag tyckte var bra, jag la till den i min playlist och det slutade där. När jag var yngre skulle jag kanske ha letat reda på någonstans där jag kunde köpa ett album, jag skulle ha lyssnat på hela albumet från början till slut, kanske läst texterna… det är någonting som har gått förlorat.
Ersättning till artister
Dessutom så betalar Spotify knappt artisterna. Just detta har nog varit den största och mest långlivade och konsekventa kritiken av plattformen. För ett tag sen förändrade Spotify även sina villkor så att små artister inte får betalt alls. Men inte nog med det – Spotify pushar billig stock-musik på bekostnad av riktig musik och riktiga artister i syfte att pressa ner utbetalningarna ännu mer. Efter att jag läst artikeln The Ghosts in the Machine (ett utdrag av boken Mood Machine: The Rise of Spotify and the Costs of the Perfect Playlist) i Harper’s Magazine så kände jag att det faktiskt var droppen för mig. Jag älskar musik, men Spotify bryr sig uppenbarligen inte ett jota om musik som konstform, trots att det i grund och botten är musik de tjänar pengar på. De pissar på musik. Jag vill inte stödja dem längre.
Vad finns det för alternativ?
Det finns bättre plattformar för streaming. Jag kollade runt lite och tycker att Deezer och framför allt Qobuz verkar vara rimliga alternativ. De betalar artisterna/rättighetsinnehavarna betydligt bättre än Spotify. Men eftersom jag inte bara vill sluta använda Spotify av politiska skäl, utan också har en personlig längtan efter att ha en djupare relation till musiken igen så har jag valt jag en annan väg. Streamingplattformarna behandlar musik som slit och släng. Jag vill inte ha det så. Alltså måste jag börja köpa musik igen. Frågan är bara hur man organiserar och lyssnar på sitt eget musikbibliotek på bästa sätt?
Lyssna lokalt
Man kan lyssna på musikfiler lokalt på sin egen enhet, till exempel en laptop eller en smartphone. Eller så kan man göra som min sambo, som har köpt en musikspelare specifikt för detta ändamål. Det är alltså en enhet som BARA är till för att lyssna på musik. Den har bluetooth och kan ansluta till högtalare som vi har här hemma, och såklart på andra ställen också, och så kan han lyssna i hörlurar när han är ute på språng. Jag övervägde ett tag att också lyssna lokalt, men jag tvekade ändå inför att ha mitt musiklyssnande knutet till en enda fysisk enhet.
Streama från Bandcamp
Bandcamp är en utmärkt resurs för att både lyssna på och köpa musik. Ofta behöver man inte betala något för att lyssna, så det är lätt att lyssna in sig lite på nya artister innan man bestämmer sig för om man vill betala för deras musik. Större delen av det man betalar går direkt till artisten/rättighetsinnehavarna. När man köper digitala album eller låtar hamnar dessa i ens “samling” på Bandcamp. Man kan välja att ladda ned dessa på sin egen enhet, eller fortsätta att streama via Bandcamp. I Bandcamps app kan man skapa playlists med musiken som finns i ens samling. Nackdelen med att förlita sig helt på Bandcamp för sina streamingbehov är att det inte finns något sätt att inkludera musik man skaffat på annat håll.
Egen streamingtjänst
Ett annat alternativ som lockade mig var att sätta upp en egen streamingtjänst. När jag kollade runt online och på sociala medier tipsade folk om att sätta upp en egen servrar att streama sin musiksamling från, istället för att lagra filer på en enda enhet. Det här kan man göra med hjälp av programvaror/tjänster som Plex, Jellyfin och Navidrome. Man kan göra det på en traditionell server hos ett webbhotell eller på en hemmaserver eller NAS (Network Attached Storage).
Det här var verkligen en helt ny värld för mig, jag har aldrig haft något liknande förut och faktiskt inte ens hört talas om programvarorna som folk glatt tipsade om. Det kändes som en rimlig grej, men jag drog mig för det för det kändes som en massa jobb…
Vinnaralternativet – managed hosting
Men jag tycker att jag har hittat en gyllene medelväg mellan enkelheten som traditionella streamingtjänster erbjuder och alla fördelar som finns med att ha/streama ett eget musikbibliotek – managed hosting!
Jag kan alltså ha min egen server, och ha min egen streamingtjänst som bygger på fri och öppen mjukvara, men låta någon annan sköta om själva servern! Jag behöver inte lära mig hur jag använder en NAS eller hur jag installerar och konfigurerar komplexa program på en server, samt hur man underhåller denna server på bästa sätt. PikaPods erbjuder exakt detta! Deras affärsidé går ut på att göra det enkelt för vem som helst att använda många av de fantastiska open source-programvaror som finns därute, men som bygger på så kallad self hosting. De har en imponerande lista med intressanta applikationer att välja mellan.
Jag har nu satt upp en egen “pod” med streamingprogrammet Navidrome. Jag kan streama i min webbläsare, genom valfri app på telefonen, och med valfri klient i desktop-miljö (här finns en lista på tillgängliga appar/klienter). Hittills funkar det klockrent. Det är också tillräckligt enkelt för att vem som helst som är tillräckligt motiverad ska kunna göra det.
PikaPods + Navidrome är dessutom billigare än Spotify. Grunduppsättningen med Navidrome kostar $2.6 (ungefär 25 svenska kronor) i månaden och PikaPods delar intäkterna med utvecklarna av Navidrome. I takt med att ens musikbibliotek växer behöver man betala för mer serverresurser, men det är fortfarande billigt jämfört med Spotify Premium.
Just nu betalar jag $3.13 (ungefär 30 svenska kronor i månaden). Spotify Premium kostar 119 kronor i månaden. Mellanskillnaden kan jag använda till att köpa musik på Bandcamp och andra ställen. Jag vet av egen erfarenhet hur mycket mer det är värt om någon köper ens musik på Bandcamp, jämfört med korvörena man kan tjäna på streaming.
Såhär gör man
- Skapa ett konto hos PikaPods. Du får $5 i välkomstbonus och du behöver inte registrera något betalkort förrän du bestämt dig för om du vill fortsätta använda tjänsten. Däremot behhöver du en giltig e-postadress (eller alias) för att ta emot verifikationsmailet.
- När du loggar in för första gången kommer du att se meddelandet “You haven’t created any pods yet.”. Klicka på knappen “Add pod” i övre högra hörnet. Då öppnas en ruta där du kan välja progamvara och skriva in ett namn för din pod. Om du inte fyller i något kommer den att heta “My Navidrome Pod” tills vidare, men det går att ändra sen.
- I inloggat läge ser Pikapods ut som bilden nedan. Klicka på kugghjulet i nedre vänstra hörnet för att komma till inställningarna. Här kan du välja en egen domän som slutar på .pikapod.net. Domänen kommer du att använda för att surfa in på din pod i webbläsaren, eller för att ansluta till streamingtjänsten genom tredjepartsappar. Om du inte själv väljer en domän kommer en nonsensdomän att genereras åt dig, meteoric-kittiwake.pikapod.net i det här fallet.
- Under inställningar hittar du även “Files”. Här kan du sätta på och stänga av SFTP-access (Secure File Transfer Protocol) till din pod (mer om SFTP nedan). När du sätter på SFTP-access så visas uppgifterna som behövs för att du ska kunna ladda upp dina filer med SFTP. Det kan till exempel se ut såhär:
Hostname: meteoric-kittiwake.pikapod.net
Username: p26888
Port: 22
Password: G7lQYAGuzcOvkP6HfcFbSNIn
- Förbered musikfilerna på din dator genom att organisera, tagga med rätt metadata genre/år/artist m.m och se till att det finns bilder på artist och album. Jag rekommenderar att du försöker använda så små bilder som möjligt för att inte ta upp onödigt utrymme på servern. Själv kör jag mina bilder genom webbverktyget TinyPNG innan jag laddar upp dem.
- Ladda upp filerna till din server hos PikaPods med hjälp av ett SFTP-program. Olika program kan se olika ut men de fungerar i princip på samma sätt. Om du använder WinSCP som jag så kommer det att öppnas en inloggningsruta så fort du startar programmet. Där fyller du i uppgifterna som du hittade under inställningarna hos PikaPods. Sen kommer du att se och navigera din egen dator i den vänstra kolumnen, och servern i den högra. Genom att dra och släppa mappar och filer från den vänstra kolumnen till den högra så laddar du upp filer på servern. Musik ska läggas i “music”-mappen på servern och inte i “data”.
- Sen är det bara att surfa in på din domän och börja lyssna! Första gången du går in där ombeds du att skapa en admin-användare.
Att bygga upp en musiksamling (igen)
Jag har turen att ha en sambo som är en musiknörd, och dessutom excentrisk nog att aldrig ha börjat använda Spotify. Han har en stor musiksamling, både fysisk (främst LP-skivor) och digital, som jag tacksamt har kunnat plocka av. Jag äger också själv några hundra CD-skivor som jag inte har haft hjärta att göra mig av med. Jag är väldigt glad för det idag! Jag kan lägga in dem på min dator med hjälp av en extern CD-enhet (ansluten med USB), och sedan ladda upp dem på min streamingtjänst, så det har gjort att jag har haft en bra grundplåt.
Det är såklart lite meck att hålla på och hantera filer såhär, se till att allt är uppmärkt med rätt genre och annan metadata, se till att det finns album- och artistbilder och så vidare… men jag har jätteroligt när jag tar fram mina gamla skivor eller planerar vilken musik jag ska köpa härnäst, och jag känner en enorm pepp på att ta mig ur Spotifys klor. Det är roligt att pilla med min musiksamling.
Nackdelar
Den enda tröskeln jag egentligen kan se för en mindre teknisk är person är att det inte går att ladda upp sina filer direkt i användargränssnittet hos PikaPods. Man måste ladda upp filerna via SFTP och det krävs ett särskilt program för det. PikaPods tipsar om WinSCP för Windows och Cyberduck för Mac. Jag tycker att WinSCP funkar bra, men gränssnittet är lite rörigt. På jobbet använder jag Transmit (på Mac) och det är mycket cleanare, men det är tyvärr inte gratis. Jag har tidigare provat FileZilla och det funkade också bra vad jag kan komma ihåg, men jag har inte använt det på många år nu.
… men ändå enklare än man tror!
Hittills är jag såå nöjd med min nya setup! Jag måste säga att detta faktiskt var enklare än jag trodde! Och man behöver inte ha en enorm musiksamling för att börja, man kan låta det ta tid att bygga upp. Har man kanske 10 album så räcker det gott och väl till att börja med, enligt mig i alla fall. Visst, i sina Spotify-spellistor har man kanske tusentals låtar, men de flesta av dem lyssnar man ju aldrig/väldigt sällan på ändå.
Har du 10 album så kan du byta från Spotify till Navidrome redan idag! Lägg mellanskillnaden i pris på att köpa musik och se din musiksamling växa med tiden. Samtidigt stödjer du ett friare och roligare internet, och beroende på vilken musik du köper, även ett friare och roligare musikliv.
Lästips
Läs även: